Martinus Nijhoff Vertaalprijs naar Karol Lesman

Vertaler Karol Lesman heeft de Martinus Nijhoff Vertaalprijs gekregen voor zijn literaire vertalingen uit het Pools naar het Nederlands. De prijs bestaat uit een bedrag van 35.000 euro en de Martinus Nijhoff Vertaalprijs Penning.

Karol Lesman vertaalde in de afgelopen 35 jaar internationaal beroemde auteurs als Bolesław Prus, Wiesław Myśliwski, Nobelprijswinnares Wisława Szymborska en Zbigniew Herbert.

Karol Lesman (1951) studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de UvA. Hij begon in 1979 met literair vertalen en combineerde dit in eerste instantie met verschillende nevenactiviteiten; zo werkte hij achtereenvolgens als bibliotheekmedewerker bij het Slavisch Seminarium van de UvA, als privé-docent Pools en als beëdigd vertaler en tolk. Sinds 1991 legt hij zich fulltime toe op het literair vertalen. Bovendien ontwikkelde Lesman zich meer en meer tot bemiddelaar tussen nieuwe generaties Poolse schrijvers, Nederlandse uitgeverijen en lezers, en beginnende literair vertalers Pools.

Het talent van Lesman bleef niet onopgemerkt. In 1995 ontving hij al de Aleida Schotprijs voor zijn vertaling van de roman Onverzadigbaarheid van Stanisław Ignacy Witkiewicz. Zijn vertalingen van deze auteur werden later ook genomineerd voor de Aristeionprijs 1997 en bekroond met de Alfred Jurzykowski Award 1997 en met de prijs van de Poolse Pen Club 1999. In 2000 ontving hij uit handen van de Poolse minister van buitenlandse zaken een diploma voor zijn ‘bijzondere verdiensten op het gebied van het culturele promotie van Polen in de wereld’. In 2009 won hij de Vertaalprijs van het Fonds voor de Letteren, in 2013 kreeg hij de Transatlantyk Award van het Polish Book Institute, de jaarlijkse prijs voor de meest prominente ambassadeur voor Poolse literatuur in het buitenland.

Lesman publiceert en publiceerde onder andere in het Armada, Tijdschrift voor Slavische Literatuur, De Gids, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en Literair Paspoort.

De uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs vond op 31 maart plaats bij het Prins Bernhard Cultuurfonds in Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s