Lieneke Luit Dossier ‘De Poëzieparade’: Muurpoëzie / Russisch
Poëzie in Rusland: door velen geschreven, door velen gelezen. Maar ook buiten het boek zijn gedichten populair, zoals op gigantische graffitistukken na oelitse (op straat). Tijdens een korte zoektocht naar dit fenomeen kwam ik op internet een paar mooie voorbeelden tegen.
Anna Achmatova in Borisoglebsk
Portret en fragment van het gedicht ‘Muzjestvo’ (Moed) van Ruslands befaamdste dichteres Anna Achmatova (1889-1966) in Borisoglebsk, een stadje zo’n 600 kilometer ten zuidoosten van Moskou. De graffiti werden gemaakt in het kader van een landelijke wedstrijd met het thema ‘Stichi na Stene’ (Gedichten op de muur). Borisoglebsk won met dit graffitistuk de wedstrijd: een beslissing die eenvoudig te maken was, aangezien het de enige inzending bleek te zijn.
Sergej Jesenin in diverse steden
De nu weer buitengewoon populaire dichter Sergej Jesenin (1895-1925) bleek omnipresent te zijn in Russische graffiti. Boven, met de klok mee: dichtregels van Jesenin in Moskou, Sint-Petersburg, Rostov aan de Don en Joezjno-Sachalinsk op het eiland Sachalin. Onder: op een nooit voltooid gebouw in Perm. Toen het gebouw jaren later zou worden afgebroken, was de kunstenaar Alexander Geneva bereid zijn inmiddels alom geliefde kunstwerk elders opnieuw aan te brengen.
Poesjkin op de bibliotheek van Nizjni Novgorod
In Nizjni Novgorod siert het portret van Ruslands grootste dichter Aleksandr Poesjkin (1799-1837) met enkele regels uit zijn oeuvre de stadsbibliotheek in het kader van het festival Poezija v Kraskach (Poëzie in kleuren).
Gedicht van Sjmelev en Koeprejanov in Moskou
Het gedicht ‘V Nebe Tajoet Oblaka’ (In de hemel smelten de wolken) van de eigentijdse dichters Aleksej Sjmelev en Ivan Koeprejanov aan de Volgogradsky Avenue in Moskou. Het werk is gemaakt in het kader van het project ‘De mannelijke stem’, met twee poëtische uitvoeringen in het Taganka Theater. Het doel van het project was het samenbrengen van de beste jonge mannelijke dichters om zo een dwarsdoorsnede van de culturele tijdgeest te tonen.
Motieven van Poesjkins roman Jevgeni Onegin in Sint-Petersburg
Een 70 meter lange afbeelding op de muren van een wooncomplex in de wijk Nevski met enkele scènes uit de roman-in-verzen Jevgeni Onegin van Aleksandr Poesjkin (1799-1837). De schilderingen zijn gemaakt door de kunstgroep ‘Jav’. Het werk, dat in totaal 220 m2 bestrijkt, werd, in samenwerking met de bewoners, in slechts 17 dagen aangebracht.
__________________________
Lieneke Luit studeerde Russische taal- en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Als medewerker bij COC Nederland begeleidde zij projecten voor lhbt’s in de voormalige Sovjet-Unie en gaf zij trainingen aan onder andere de ind op het gebied van lhbt’s en de asielprocedure. Sinds 2014 werkt zij als freelancer in de culturele sector. Zij is onder andere medeoprichter van het Forum on Post-Soviet Culture: een jaarlijks terugkerend debat omtrent (de gevolgen van) het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.