In memoriam Jo Radersma (1946-2020)

Op 15 april j.l. overleed Jo Radersma, 73 jaar oud. Met Jo’s overlijden verliest Armada. Tijdschrift voor wereldliteratuur zijn baken, en de vertaalde literatuur in Nederland een van haar grootste bemiddelaars. 

Armada is moeilijk voor te stellen zonder Jo, ze wás Armada in veel opzichten. In 1995 stond ze aan de wieg van het tijdschrift dat voortkwam uit de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids. Ook bij die voorganger was Jo al sinds 1984 betrokken. Al die jaren was ze de spin in het web, degene die het overzicht behield en met een haviksoog redigeerde en corrigeerde. Ze had een neus voor jonge auteurs en redacteuren, en beschikte over een enorm netwerk zonder daar prat op te gaan. Jo was een markante persoonlijkheid; ze was zeer gevat en kleurde de redactievergaderingen altijd met haar stimulerende aanwezigheid. Mettertijd werd ze vanzelf ook het geheugen van Armada

Jo’s werkzame leven begon bij Uitgeverij Meulenhoff. Als redacteur begeleidde ze daar talloze uitgaven, waaronder grote vertalingen als Robert Musils De man zonder eigenschappen en Louis-Ferdinand Célines Reis naar het einde van de nacht. Na haar vertrek bij Meulenhoff was ze onder meer betrokken bij de Nieuwe Bijbelvertaling (2004), de eerste oecumenische Bijbelvertaling. Als eindredacteur had Jo de taak om met een groot team van theologen, vertalers en dichters overeenstemming te bereiken over de vertaalkeuzes; een gigantische klus die ze met verve klaarde. 

Voor haar toewijding aan de vertaalde literatuur ontving ze in 2010 de Vertaalengel, of zoals de jury het verwoordde, voor “het uitzonderlijke perfectionisme waarmee zij dat werk verrichtte, de verkwikkende doortastendheid en het zo goed als feilloze taalgevoel dat zij daarbij aan de dag legde.”

Jo was bijzonder verheugd en trots dat Armada weer op papier verscheen, na enkele jaren alleen online te zijn verschenen. Jaren ijverde zij – samen met de overige redactieleden – om een papieren uitgave mogelijk te maken. Dat lukte in februari 2020 dankzij de samenwerking met de Nederlandse Boekengids. Met veel plezier werkte ze tussen de medische behandelingen door aan het nummer, de eindredactie van het februarinummer vond plaats rond haar keukentafel. Direct hierop werden de voorbereidingen voor de nieuwe editie ingezet; in maart redigeerde ze nog een stuk. Het bleek haar laatste. Armada gaat haar enorm missen.

Jo Radersma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s